Čo na to budeš potrebovať? (plech s rozmerom 35×25 cm)
Medový plát
- 180 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 60 g medu s príchuťou kakao a škorica od Včelárstva domovina (prípadne 60 g klasického medu, 1-2 PL kakaa a 1/2 ČL škorice alebo perníkového korenia)
- 20 g masla
- 1 ČL kypriaceho prášku
Orechový korpus
- 80 g polohrubej múky
- 100 g orechov
- 160 g cukru
- 4 vajcia
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
Banánový a karamelový krém
- 1 balíček banánového pudingu
- 1 balíček karamelového pudingu
- 600 ml mlieka
- práškový cukor podľa chuti
- 200 g masla
- 250 g tvarohu
Ostatné ingrediencie
- 250 ml smotany na šľahanie
- 3 PL práškového cukru
- marhuľový džem
- čokoláda na varenie (ozdoba)
- posekané orechy (ozdoba)
Postup:
- Pripravíme najprv medový plát – všetky ingrediencie ručne zmiešame, kým vznikne tuhé cesto.
- Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na rozmer plechu a prenesieme ho na vopred vystlaný plech papierom na pečenie.
- Medový plát pečieme pri 180°C približne 10-15 minút. Hotový plát necháme vychladnúť.
- Ďalej upečieme orechový korpus – orechy pomelieme najemno a zmiešame spolu s múkou a kypriacim práškom.
- Bielka vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame po jednom žĺtka spolu so sypkými ingredienciami.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180°C približne 15 minút. Korpus necháme vychladnúť.
- V hrnci zohrejeme 250 ml mlieka spolu s cukrom.
- V 50 ml mlieka rozmiešame banánový pudingový prášok a prilejeme túto zmes ku zohriatemu mlieku v hrnci. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Tak isto postupujeme aj s karamelovým pudingom.
- V mise vyšľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach doň pridávame banánový puding spolu so 125 g tvarohu. Tak isto postupujeme aj s karamelovým pudingom.
- Do formy, v ktorej sme piekli korpusy dáme na spodok medový plát, potrieme ho marhuľovým džemom a nanesieme naň banánový krém.
- Prikryjeme orechovým korpusom, ktorý takisto potrieme džemom a nanesieme naň karamelový krém.
- Na vrch koláča ešte dáme do tuha vyšľahanú šľahačku, ozdobíme roztopenou čokoládou, prípadne čokoládovými hoblinkami a posekanými orechmi.
Môže sa zdať, že krému medzi korpusmi je menej krému ako by ste chceli, ale pri každom súste dostanete dostatok všetkých chutí, takže pomer ingrediencií je úplne postačujúci a vďaka úžasnému medu od Včelárstva domovina má koláčik jemne perníkovú chuť.
Páči sa ti tento recept? Ak áno, od 21.10.2020 do 27.10.2020 máš šancu zaň zahlasovať na Instagramových profiloch všetkých zapojených do Cook & Bake Challenge 😉
Ak chceš vedieť viac o Cook & Bake Challenge, klikni TU.
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.