Keby som vedela, že je také ľahké pripraviť parenú knedľu doma, už dávno by som nekupovala tie z obchodu. Ani neviete aká som bola šťastná, keď sa mi podarila. Piekla som totiž kačku a spolu s kapustou sa mi ku nej najviac hodí klasická parená knedľa. Nemyslela som si, že to dopadne tak super. Knedľa bola krásne nadýchaný a vôbec nebola taká sypká ako zvyknú byť niektoré kupné. Recept som si našla u Coolinarov, keďže som s ich receptami nesmierne spokojná. Použila som polovičnú dávku z tej, ktorú vám tu napíšem
Čo na to budeš potrebovať?
- 500 g polohrubej múky
- 2 a 1/2 ČL soli
- 7 g sušeného droždia alebo 1/2 kocky čerstvého
- 1 ČL cukru
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 20 g masla + na potretie
Postup:
- V hrnčeku zohrejeme 100 ml mlieka (malo by byť teplé, nie vriace), pridáme lyžičku cukru a droždie, premiešame a necháme podkysnúť.
- V mise zmiešame múku so soľou a necháme tak, kým droždie podkysne. Je dobré múku nechať takisto na teplom mieste.
- V múke urobíme jamku, do ktorej vlejeme kvások a premiešame.
- V samostatnej miske vymiešame vajce s mliekom a prilejeme do misy s múkou.
- Nakoniec pridáme rozpustené maslo a cesto začneme miešať (na začiatku môžeme príborovým nožíkom, neskôr rukami prípadne vareškou).
- Cesto preložíme na pracovnú dosku a miesime, kým nevznikne jemne lepkavé cesto (múku pridávame len minimálne, ak sa cesto veľmi prilepuje o dosku).
- Misu vysypeme múkou, preložíme do nej cesto, prikryjeme potravinárskou fóliou a utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 45 minút.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti (z uvedeného množstva výjdu dve veľké knedle alebo 4 menšie), vytvarujeme valčeky a necháme ešte pod utierkou 15 minút podkysnúť.
- Medzitým si do širokého hrnca nalejeme vodu a necháme zovrieť.
- Hrniec prikryjeme kúskom čistého plátna a po vonkajšej strane upevníme gumičkou alebo šnúrkou (ja som použila klasické sitko na cestoviny, ktoré so vystlala čistou kuchynskou utierkou).
- Podkysnuté knedle preložíme na plátno, prikryjeme pokrievkou a necháme pariť 20 minút.
- Hotové knedle preložíme na dosku, popicháme špilkou a potrieme maslom.
Výborné, čo vám poviem 🙂 Najlepšia parená knedľa na svete. Nie nadarmo sa hovorí, že domáce je najlepšie.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na prílohy, klikni TU.