Keď na mňa vyskočil recept na tieto luxusné šišky od Adriany Polákovej musela som ho hneď vyskúšať a tak vám tu prinášam trochu vylepšenú verziu s lahodným pudingovo-rumovým krémom, šľahačkou s mascarpone a prekvapením vo vnútri – višňovým džemom.
Čo na to budeš potrebovať?
Šišky
- 600 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 300-350 ml mlieka
- 150-200 g kryštálového cukru
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 ČL soli
Pudingovo-rumový krém
- 800 ml mlieka
- 2 balíčky Zlatého klasu
- 150 g práškového cukru
- 100 g masla
- 250 g mascarpone
- 3 PL rumu
Mascarpone krém
- 250 ml smotany na šľahanie 30%
- 250 g mascarpone
- cukor podľa chuti
Ostatné
- višňový džem alebo ovocné coulis
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Mlieko zohrejeme, pridáme lyžicu cukru, droždie a zamiešame.
- Do misy preosejeme múku, pridáme vajcia, soľ, zvyšné mlieko a kvások a vymiesime jemné cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
- Potom cesto presunieme na pracovnú dosku, poprekladáme kraje cesta dovnútra a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm.
- Pomocou pohára vykrojíme kolieska a každé z nich uložíme na kúsok papiera na pečenie. Šišky ešte na 20 minút necháme podkysnúť.
- V hrnci alebo na hlbokej panvici rozpálime olej, na ktorom budeme pražiť šišky na miernom ohni. Každú z nich pražíme najprv na jednej strane, kým sa nenafúkne a potom otočíme a dopražíme z druhej strany do zlatista.
- Kým šišky vychladnú uvaríme si zlatý klas v mlieku spolu s cukrom a necháme vychladnúť.
- V mise vyšľaháme maslo, do ktorého po častiach pridávame vychladnutý puding a na záver primiešame po lyžiciach mascarpone a rum.
- V druhej mise vyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom do polotuha, pridáme po lyžiciach mascarpone a vyšľaháme tuhý krém.
- Vychladnuté šišky rozkrojíme na polovice, najprv naplníme pudingovo-rumovým krémom, do stredu dáme lyžičku džemu, naplníme mascarpone krémom a priklopíme.
- Hotové šišky posypeme práškovým cukrom a podávame 🙂