Obľúbený medzi koláčmi je určite perník. Určite aj ty ho poznáš najmä od svojej starkej s poriadnou dávkou džemu a čokolády. Recept mám od Dianky v jej appke Mňam (pre Android TU, pre IOS TU).
Čo na to budeš potrebovať?
- 120 g vysokopercentnej čokolády
- 60 g masla
- 3 vajcia
- 40 g xylitolu – brezového cukru (ja som použila trstinový cukor)
- štipka himalájskej soli
- 1 kypriaci prášok bez fosfátu
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 1 PL kokosového oleja
- 2 PL čokoládové arašidového masla s kúskami arašidov (nemusíte použiť)
Postup:
- Vajcia spolu s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny.
- V mise nad parou roztopíme na kúsky nalámanú čokoládu s maslom.
- Do peny postupne primiešame roztopenú čokoládu a postupne pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom.
- Vzniknuté nadýchané cesto vylejeme do formy (25×20 alebo väčšej) vystlanej papierom na pečenie.
- Pečieme približne 30 minút vo vopred vyhriatej rúre na teplote 180°C.
- Po vychladnutí môžeme poliať polevou z roztopeného kokosového masla a čokoládového arašidového masla alebo klasického arašidového masla a pridáme holandské kakao a sladidlo.
- Polevu nanášajte mierne vychladenú, aby sa hneď nevsiakla, ale vytvorila vrstvu a necháme ju stuhnúť.
Perník môžeš takisto potrieť najprv džemom a potom poliať čokoládou tak, ako si zvyknutá.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.