Bože, Fitshaker je najlepší pomocník v zdravom životnom štýle, ako aj vo varení a pečení. Dnešný recept na mrkvový koláč s tvarohovým krémom bude práve od nich a teda lepší som ani nemohla vybrať. Cesto je krásne jemné (treba dávať pozor pri prerezávaní a vyberaní z plechu) a tvarohový krém v kombinácií s ním chutí neskutočne!
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus
- 370 g mrkvy
- 100 ml vody
- 3 vajcia
- 200 g trstinového cukru/kokosového cukru
- 300 g celozrnnej špaldovej múky (alebo 100 g orechov a 200 g múky)
- 1 kypriaci prášok
- 2 ČL škoricového cukru/mletej škorice
- 200 ml rozpusteného kvalitného masla/kokosového oleja
Postup:
- Mrkvu ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky alebo nastrúhame, vložíme do mixéra, prilejeme vodu a rozmixujeme na jemno.
- Do misy pridáme vajcia spolu s cukrom a mixérom vyšľaháme jemnú bledožltú hmotu s penou.
- Pridáme múku s kypriacim práškom, škoricou a premiešame.
- Pridáme rozmixovanú mrkvu a rozpustené maslo.
- Všetko spolu dobre vymiešame do hladkého cesta, ktoré napokon vylejeme do formy s rozmermi 38×35 cm (prípadne 30×20 cm) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C 25 minút (odporúčam piecť prvých 10 minút na 200°C a potom stiahnuť na 180°C a počas pečenia otestovať cesto drevenou špajlou).
Vanilkový krém
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 250 ml mlieka
- 2 PL trstinového/kokosového cukru
- 100 g kvalitného masla
- 2 vanilkové cukry
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
Postup:
- Uvaríme vanilkový puding v mlieku s cukrom a necháme vychladnúť.
- Zatiaľ si zmäknuté maslo vymiešame v miske s vanilkovým cukrom, tvarohom a mascarpone.
- Postupne doň po lyžiciach pridávame vychladnutý vanilkový puding a poriadne vyšľaháme hladký krém.
Mrkvový koláč
- Upečený korpus prekrojíme na polovicu.
- Spodnú vrstvu pokryjeme 2/3 tvarohového krému a prikryjeme vrchnou vrstvou.
- Zvyšný krém rozotrieme na vrch a môžeme poliať roztopenou čokoládou.
Neskutočný koláč! Tak, ako som neverila, že cvikla sa hodí do koláčov tak to bolo aj pri mrkve a tento koláčik ma znova presvedčil o opaku! Mrkvu v ceste takmer necítiť, práve naopak. Je úplne úžasný! Korpus je lahodný a jemný a krém úplne dodáva celému koláču šmrnc.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.