Kto by nemal rád tradičné slovenské jedlá? Milovníci slovenskej klasiky si tu určite prídu na svoje, dnešný recept bude totiž na klasické bryndzové halušky zo zemiakového cesta s opraženou slaninkou a jarnou cibuľkou.
Tí lenivší, priznám sa, že k nim tiež niekedy patrím, volia cesto len z múky, vajíčka a vody. Ale správne halušky sú jednoducho zo zemiakového cesta s pridanými kúskami zemiakov medzi halušky. Recept mám od svojej maminy.
Čo na to budeš potrebovať?
- 8 zemiakov
- 6 PL polohrubej múky
- 200 g slaniny
- 2 jarné cibuľky
- trochu masla
- 1 bryndza
- 4 trojuholníčky taveného syra
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a umyjeme. 3 z nich nakrájame na drobné kocky a dáme variť do hrnca a zvyšných 5 postrúhame na najjemnejšom strúhadle.
- Pridáme ku nim múku a zamiešame, čím vznikne cesto. Pokiaľ sa bojíte, že sa halušky rozvaria alebo cesto nebude držať pokope pridajte do cesta jedno vajíčko.
- Do vriacej vody cez “haluškovač” pretlačíme cesto a halušky varíme kým nevyplávajú na povrch.
- Medzitým si v menšom hrnci opražíme slaninku do chrumkava a na záver k nej pridáme trochu masla pre lahodnejšiu chuť.
- Do veľkej misy dáme bryndzu a tavený syr, pridáme uvarené halušky spolu s kúskami zemiakov a zamiešame.
- Pridáme opraženú slaninku spolu s roztopeným maslom a pre krémovejšiu konzistenciu pridáme trochu vody, v ktorej sa varili halušky.
- Na záver ozdobíme nakrájanou jarnou cibuľkou a podávame.
Nikdy ma neomrzia a vždy ich budem milovať zo všetkých slovenských jedál najviac.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.