Milujem bryndzu a ešte viac zbožňujem bryndzové pirohy!
Keď som ich raz doma skúšala pripraviť, nedopadlo to úplne najlepšie. Ale dala som im druhú šancu a teda poviem vám, že lepšie rozhodnutie som urobiť nemohla 🙂 Recept som našla na internete, myslím že podľa Coolinari, ale pomer surovín sa mi veľmi nepáčil, tak som si ho prispôsobila a dopadlo to vynikajúco!
Čo na to budeš potrebovať?
- 500 g špaldovej celozrnnej polohrubej múky
- 2 vajcia
- 100-200 ml vody (podľa hustoty cesta)
- štipka soli
- 500 g zemiakov
- 125 g bryndze
- 2 PL ricotty
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a dáme variť, kým nezmäknút.
- Popučíme ich na jemnú kašu a necháme trochu vychladnúť.
- V miske alebo na pracovnú dosku dáme múku, v ktorej urobíme jamku a pridáme časť zemiakov (asi 2-3 kopcovité lyžice) a vajíčko.
- Cesto vymiesime, pridávame vodu podľa hustoty a nezabudneme pridať aj štipku soli.
- Keď je cesto hladké a vymiesené rozdelíme ho na 2 časti a vyvaľkáme na pomúčenej doske.
- Pohárom vykrojíme kolieska a do každého z nich dáme bryndzovú náplň, ktorú sme pripravili zmiešaním zvyšných zemiakov, bryndze a ricotty (môžete pridať aj pažítku alebo nasekanú vňať jarnej cibuľky).
- Naplnené kolieska preložíme na polovicu tak, aby sme pri prekladaní nestlačili stred s náplňou a okraje k sebe pritlačíme (mne sa osvedčilo popritláčať vidličkou a spoj ešte raz orezať pomocou pohára, ktorým sa vykrajovali kolieska z cesta).
- Takto pripravené pirohy uvaríme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
- Podávame s opečenou slaninkou, cibuľou a kyslou smotanou alebo ricottou.
Podarili sa neskutočne! Prvýkrát som ich vyskúšala s ricottou namiesto kyslej smotany a veeeľmi sme si pochutnali.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.