Obedy a večere Recepty Slané obedy/večere

Bryndzové pirohy

Milujem bryndzu a ešte viac zbožňujem bryndzové pirohy!
Keď som ich raz doma skúšala pripraviť, nedopadlo to úplne najlepšie. Ale dala som im druhú šancu a teda poviem vám, že lepšie rozhodnutie som urobiť nemohla 🙂 Recept som našla na internete, myslím že podľa Coolinari, ale pomer surovín sa mi veľmi nepáčil, tak som si ho prispôsobila a dopadlo to vynikajúco!

Čo na to budeš potrebovať?

  • 500 g špaldovej celozrnnej polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 100-200 ml vody (podľa hustoty cesta)
  • štipka soli
  • 500 g zemiakov
  • 125 g bryndze
  • 2 PL ricotty

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a dáme variť, kým nezmäknút.
  2. Popučíme ich na jemnú kašu a necháme trochu vychladnúť.
  3. V miske alebo na pracovnú dosku dáme múku, v ktorej urobíme jamku a pridáme časť zemiakov (asi 2-3 kopcovité lyžice) a vajíčko.
  4. Cesto vymiesime, pridávame vodu podľa hustoty a nezabudneme pridať aj štipku soli.
  5. Keď je cesto hladké a vymiesené rozdelíme ho na 2 časti a vyvaľkáme na pomúčenej doske.
  6. Pohárom vykrojíme kolieska a do každého z nich dáme bryndzovú náplň, ktorú sme pripravili zmiešaním zvyšných zemiakov, bryndze a ricotty (môžete pridať aj pažítku alebo nasekanú vňať jarnej cibuľky).
  7. Naplnené kolieska preložíme na polovicu tak, aby sme pri prekladaní nestlačili stred s náplňou a okraje k sebe pritlačíme (mne sa osvedčilo popritláčať vidličkou a spoj ešte raz orezať pomocou pohára, ktorým sa vykrajovali kolieska z cesta).
  8. Takto pripravené pirohy uvaríme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
  9. Podávame s opečenou slaninkou, cibuľou a kyslou smotanou alebo ricottou.

Podarili sa neskutočne! Prvýkrát som ich vyskúšala s ricottou namiesto kyslej smotany a veeeľmi sme si pochutnali.

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *