Ďalší zo série cheesecakov, tento je úplne top – slaný karamel je navyše tak úžasný, že si ho kľudne môžete pripraviť z dvojitej dávky a polovicu odložiť do chladničky. Vydrží vám v uzatváratelnej nádobke cca 2 týždne a dá sa použiť napríklad na palacinky. Recept som skúšala podľa Klaudi, ktorá je profíčka v pečení cheesecakov.
Čo na to budeš potrebovať?
Základ + náplň
- 150 g maslových súšienok
- 90 g masla
- 500 g jemného tvarohu/mascarpone
- 200 g kyslej smotany
- 130 g práškového cukru
- 1 vajce
- vanilkový extrakt/esencia
- 1-2 PL hladkej múky
Slaný karamel
- 100 g kryštálového cukru
- 45 g masla
- 70 ml smotany na šľahanie
- 1/2 ČL soli
Postup:
- V mixéri rozdrvíme sušienky, pridáme maslo izbovej teploty a spolu pomixujeme.
- Zmes dáme na spodok formy (s priemerom 24 cm) vystlanou papierom na pečenie (papier dáme len na dno formy, okraje zostanú bez papiera).
- Sušienkovú zmes uhladíme najprv na okrajoch a potom rovnomerne rozmiestnime po celom spodku formy.
- V miske zmiešame všetky ostatné suroviny a rozmixujeme na hladký krém, ktorý by mal byť trochu riedkejší.
- Krém nalejeme na sušienkový základ a párkrát s ním pobúchame, aby nám zmizli vzduchové vuvlinky.
- Koláč pečieme na 150 – 160°C približne 50 minút (je dobré sledovať okraje, ktoré by mali byť do zlatista upečené a pevné, vtedy je koláč hotový). Vnútri sa môže trochu „želatínovo“ triasť, ale je to v poriadku. Po vychladnutí stuhne.
- Cukor v hrnci upálime na karamel.
- Pridáme maslo a miešame, kým sa maslo s karamelom nespojí.
- Za stáleho miešania pridávame smotanu na šľahanie a nakoniec soľ.
- Karamel odstavíme z ohňa a ešte teplý (nie horúci!) nalejeme na cheesecake.
- Cheesecake necháme cez noc v chladničke, aby vnútro pekne stuhlo.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.
Tento recept je vynikajúci už nie raz som ho robila a nemôžem sa na nič sťažovať. Do ajú sa aj vymeniť ingrediencie a zrobiť podľa tohto úplne iný cheesecake. Odporúčam a hodnotím 100/10
Milá Dianka, ďakujem veľmi pekne za pozitívnu spätnú väzbu a krásny komentár 🩷