Bez ovocia Koláče, dezerty Recepty S krémom

Cheesecake so slaným karamelom

Ďalší zo série cheesecakov, tento je úplne top – slaný karamel je navyše tak úžasný, že si ho kľudne môžete pripraviť z dvojitej dávky a polovicu odložiť do chladničky. Vydrží vám v uzatváratelnej nádobke cca 2 týždne a dá sa použiť napríklad na palacinky. Recept som skúšala podľa Klaudi, ktorá je profíčka v pečení cheesecakov.

Čo na to budeš potrebovať?

Základ + náplň
  • 150 g maslových súšienok
  • 90 g masla
  • 500 g jemného tvarohu/mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 130 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • vanilkový extrakt/esencia
  • 1-2 PL hladkej múky
Slaný karamel
  • 100 g kryštálového cukru
  • 45 g masla
  • 70 ml smotany na šľahanie
  • 1/2 ČL soli

Postup:

  1. V mixéri rozdrvíme sušienky, pridáme maslo izbovej teploty a spolu pomixujeme.
  2. Zmes dáme na spodok formy (s priemerom 24 cm) vystlanou papierom na pečenie (papier dáme len na dno formy, okraje zostanú bez papiera).
  3. Sušienkovú zmes uhladíme najprv na okrajoch a potom rovnomerne rozmiestnime po celom spodku formy.
  4. V miske zmiešame všetky ostatné suroviny a rozmixujeme na hladký krém, ktorý by mal byť trochu riedkejší.
  5. Krém nalejeme na sušienkový základ a párkrát s ním pobúchame, aby nám zmizli vzduchové vuvlinky.
  6. Koláč pečieme na 150 – 160°C približne 50 minút (je dobré sledovať okraje, ktoré by mali byť do zlatista upečené a pevné, vtedy je koláč hotový). Vnútri sa môže trochu „želatínovo“ triasť, ale je to v poriadku. Po vychladnutí stuhne.
  7. Cukor v hrnci upálime na karamel.
  8. Pridáme maslo a miešame, kým sa maslo s karamelom nespojí.
  9. Za stáleho miešania pridávame smotanu na šľahanie a nakoniec soľ.
  10. Karamel odstavíme z ohňa a ešte teplý (nie horúci!) nalejeme na cheesecake.
  11. Cheesecake necháme cez noc v chladničke, aby vnútro pekne stuhlo.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

2 komentár

  1. Tento recept je vynikajúci už nie raz som ho robila a nemôžem sa na nič sťažovať. Do ajú sa aj vymeniť ingrediencie a zrobiť podľa tohto úplne iný cheesecake. Odporúčam a hodnotím 100/10

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *