Koncom júla, keď som sa vracala z výletu v Prahe som mala vo vlaku tvarohový koláč s posýpkou. Už predtým som po ňom pokukovala, ale až po ochutnávke som si ho úplne zamilovala. A teda upiekla som si ho aj doma. Recept je od Dianky z jej appky Mňam (pre Android TU, pre IOS TU), akurát, že som doň pridala ešte čučoriedky a vznikol skvelý čučoriedkový tvaroháč.
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus
- 2 žĺtka
- 80 g kokosového oleja/masla
- 40 g xylitolu/kokosového cukru/trstinového cukru
- 180 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 2 PL holandského kakaa
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1 odmerka čokoládového proteínu/pudingový prášok/múka/kakao
Postup:
- Do misy dáme žĺtka, kokosový olej alebo maslo izbovej teploty (poprípade pol na pol), rozmixovaný xylitol/cukor na jemnejšie, špaldovú múku, proteín, kakao a vymiešame cesto.
- Podľa potreby pridávame vodu, kým nevypracujeme tuhé nelepivé cesto.
- Hotové cesto dáme minimálne na 30 minút do chladničky.
Tvarohová náplň
- 1 žĺtok
- 3 bielka
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 1 odmerka vanilkového proteínu/pudingového prášku
- vanilková aróma
- 1 ČL šťavy z citróna
- sladidlo (stévia+Flavdrops Vanilka alebo cukor)
Postup:
- Metličkovým mixérom vymiešame tvarohy spolu so žĺtkom, proteínom, arónou, šťavou z citróna a sladidlom.
- Na záver primiešame postupne tuhý sneh z bielok.
Tvaroháč
- čučoriedky
Postup:
- Cesto rozdelíme na 2 časti.
- Plech/formu s priemerom 25×18 si vystelieme papierom na pečenie.
- Prvu časť cesta nastrúhame a rozmiestnime na plech.
- Pridáme tvarohovú náplň a posypeme čučoriedkami.
- Druhú časť cesta takisto nastrúhame a rozprestrieme na čučoriedky.
- Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 30 minút.
Skvelý koláčik pre proteínových nadšencov, ale pokiaľ sa rozhodneš proteín nahradiť napr. pudingovým práškom alebo jednoducho múkou či kakaom tiež si pochutnáš. Čučoriedky koláč krásne zafarbia a dodajú mu ovocnú príchuť.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.