Na Instagrame som sa vás pred pár týždňami pýtala aké recepty by ste radi videli na blogu. Jednou z odpovedí boli práve lasagne a tak som neváhala a hneď som sa pustila do ich prípravy. Nie sú však úplne klasické, ale cuketové lasagne. Recept som si poskladala podľa seba a to z bešamelovej omáčky, omáčky na spôsob bolognese a namiesto klasických lasagní som použila plátky cukety.
Čo na to budeš potrebovať?
- 3 stredné cukety
- 2 PL masla
- 1-2 PL hladkej múky
- 200-250 ml mlieka
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 500 g mletého mäsa
- 4 borievky
- 2 bobkové listy
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 190 g paradajkového pretlaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 balenie mozzarelly
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
- Cukety umyjeme a pomocou škrabky ich nakrájame na dlhé plátky.
- V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a keď sa spoja a zmes zhustne postupne prilievame mlieko, kým nevznikne hladká omáčka.
- Omáčku osolíme, okoreníme a odložíme bokom.
- Na panvici na roztohriatom oleji orestujeme cibuľku do sklovita.
- Pridáme na kocky nakrájanú alebo nastrúhanú mrkvu a mleté mäso a restujeme, kým sa mäso nezatiahne.
- K mäsu pridáme paradajkový pretlak a podlejeme časťou vývaru.
- Pridáme borievky a bobkový list a necháme variť, postupne podlievame vývarom kým ho celý neminieme.
- Keď je omáčka zredukovaná, vyberieme borievky a bobkový list, osolíme, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak.
- Do zapekacej misy navrstvíme časť plátkov cukety, ktoré potrieme najprv bešamelovou omáčkou a potom druhou omáčkou s mäsom a zakryjeme ďalšou vrstvou cukety. Takto postupujeme kým neminieme obe omáčky a cuketu.
- Na povrch ešte naukladáme kúsky mozzarelly a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C cca 30 minút (kým sa mozzarella nezapečie).
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.