Cuketa – perfektná letná zelenina využiteľná na mnoho spôsobov. Ja ju rada pripravujem vo forme prívarku alebo v plackách či plnenú cuketu mäsovou náplňou. Tento recept je na úžasné fašírky s cuketou a tuniakom zo stránky Fitrecepty.sk, ktoré spolu s gréckym šalátom a tzatziky (recept na tzatziky TU) chutia výborne! Navyše sú pečené v rúre, takže nehrozí prebytočné množstvo oleja.
Čo na to budeš potrebovať?
Cuketovo-tuniakové fašírky
- 1 stredne veľká cuketa
- 120 g tuniaka vo vlastnej šťave
- 1/4 hrnčeka strúhaného tvrdého syra
- 1/4 hrnčeka hladkej špaldovej múky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
- Cuketu nastrúhame do misky na hrubom strúhadle, osolíme ju a necháme ju 10 minút odstáť, kým pustí šťavu.
- Presunieme ju do gázy alebo sitka a vytlačíme z nej čo najviac šťavy.
- Vysušenú cuketu vrátime do misky a zmiešame s tuniakom bez šťavy, syrom, múkou, vajíčkom, pretlačenám cesnakom a korením.
- Z cesta tvarujeme fašírky a uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme pokvapkať trochu olejom.
- Pečieme ich na 200°C približne 20-25 minút dohneda. V polovici pečenia ich otočíme na druhú stranu, aby boli rovnomerne prepečené.
Grécky šalát
- 1 uhorka
- 6-7 cherry paradajok
- 1/2 červenej cibule
- balkánsky syr
- 1 ČL bazalky/šalátového korenia
- olivový olej
Postup:
- Zeleninu nakrájame na malé kúsky (uhorku a paradajky na kocky, cibuľu na malé prúžky) a dáme ju do misky.
- Pridáme kúsky balkánskeho syra, posypeme bazalkou, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.
Bola som veľmi milo prekvapená chuťou aj konzistenciou fašírok a okamžite si ma získali. Cuketa a tuniak sú naozaj veľmi dobrá kombinácia a spolu s tzatziky a šalátom je to výborné jedlo na obed či večeru.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.