Väčšina si myslí, že domáca vianočka je zložitá na prípravu alebo sa musí robiť len z kysnutého cesta a podobne. Vďaka Dianke a jej appke Mňam (pre Android TU, pre IOS TU) som mala možnosť vyskúšať upiecť domácu vianočku, ktorej hlavnou ingredienciou je ricotta.
Čo na to budeš potrebovať?
- 100 g rozpusteného masla
- 2 vajcia
- 250 g ricotty
- 70 g erythritol (xylitol – brezový cukor alebo iný cukor, napr. trstinový)
- 2-3 P zakysaného mlieka/klasického mlieka/sódy/vody
- 400 g polohrubej bielej špaldovej múky
- vanilková aróma
- 50 g odkôstkovaných ďatlí/hrozienok
- 1-2 PL kvalitného rumu
- kôra z jedného citróna
- 1 kypriaci prášok s vinným kameňom
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 20 g nasekaných mandlí bez šupky/mandľových plátkov
Postup:
- Ďatle nakrájame na malé kúsky a premiešame s rumom.
- V mise zmiešame mixérom roztopené, vychladnuté maslo s celým vajíčkom, jedným bielkom a cukrom do peny.
- Pridáme vanilkovú arómu, ricottu, mlieko a jemne premixujeme.
- V druhej väčšej mise premiešame múku (nepoužívame celozrnnú – vianočka by bola inej farby a nebola by taká jemná), kypriaci prášok, sódu bikarbónu a citrónovú kôru.
- Tekutú zložku pridáme do sypkej, pridáme ďatle v rume a premiešame varečkou, kým sa cesto nezačne spájať. Potom cesto ešte spracujeme rukou. Ak treba pridáme ešte trochu múky, cesto by malo držať pokope, aby sa z neho dali vytvarovať valčeky.
- Pripravíme si približne päť 20-25 cm dlhých valčekov z cesta.
- 3 z nich klasicky upletieme na štýl vrkoča a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Zvyšné dva valčeky prepletieme cez seba a dáme na upletený vrkoč.
- Rozšľaháme žĺtok a potrieme ním celú vianočku.
- Pečieme ju vo vopred vyhriatej rúre na 180°C prvých 15 minút. Potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte ďalších 15-20 minút dovtedy, kým nebude na povrchu krásne upečená.
Vianočka je sama o sebe skvelá, ale ak máš rada klasické maslo a džem v kombinácii s vianočkou aj to je skvelý nápad.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie raňajkové inšpirácie, klikni TU.