Klasický jablčník pozná snáď každý, aj ja mám na blogu recept na jablkovú klasiku. V tomto článku však uvidíte, že jablčník sa dá pripraviť aj inak, krajšie a v trochu inom prevedení. Vďaka Lucke som vyskúšala recept na jablkový mrežovník a musím povedať, že to bola rýchlovka a chutil perfektne 🙂
Čo na to budeš potrebovať?
- 300 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru + na osladenie jabĺk
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- 190 g masla
- 1 vajce
- 1 PL mlieka
- 1 kg jabĺk
- šťava z 1 citróna
- 1-2 ČL škorice
Postup:
- V miske zmiešame múku, cukor a kypriaci prášok.
- Pridáme zmäknuté maslo nakrájané na kocky a ručne zmiešame so suchými ingredienciami.
- Pridáme vajce a trochu mlieka a ručne vypracujeme hladké cesto.
- Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke 1 hodinu.
- Na pracovnej doske, ktorú si trochu pomúčime, vyvaľkáme polovicu cesta na veľkosť formy (ja som použila okrúhlu so zúbkovaným okrajom) a prenesieme do maslom vymastenej formy.
- Cesto popicháme na dne vidličkou.
- V mise zmiešame na hrubo nastrúhané jablká spolu s citrónovou šťavou, cukrom a škoricou.
- Jablká “vyžmýkame”, aby koláč nebol príliš mokrý (šťavu môžeme vypiť 🙂 ) a jablká navrstvíme rovnomerne na cesto vo forme.
- Druhú polovicu cesta vyvaľkáme a nakrájame na pásiky, z ktorých na povrchu koláča vytvoríme mriežku prípadne z neho môžeme povykrajovať napríklad srdiečka a poukladať ich na vrch koláča.
- Koláč pečieme pri teplote 180°C do zlatista.
- Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a podávame buď samotný alebo s vanilkovou zmrzlinou prípadne ochutenou kyslou smotanou.
Jednoduchý koláčik, ak máte doma veľa jabĺk určite vyskúšajte 🙂
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.