Bez krému Koláče, dezerty Ovocné Recepty

Jablkový mrežovník

Klasický jablčník pozná snáď každý, aj ja mám na blogu recept na jablkovú klasiku. V tomto článku však uvidíte, že jablčník sa dá pripraviť aj inak, krajšie a v trochu inom prevedení. Vďaka Lucke som vyskúšala recept na jablkový mrežovník a musím povedať, že to bola rýchlovka a chutil perfektne 🙂

Čo na to budeš potrebovať?

  • 300 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru + na osladenie jabĺk
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • 190 g masla
  • 1 vajce
  • 1 PL mlieka
  • 1 kg jabĺk
  • šťava z 1 citróna
  • 1-2 ČL škorice

Postup:

  1. V miske zmiešame múku, cukor a kypriaci prášok.
  2. Pridáme zmäknuté maslo nakrájané na kocky a ručne zmiešame so suchými ingredienciami.
  3. Pridáme vajce a trochu mlieka a ručne vypracujeme hladké cesto.
  4. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke 1 hodinu.
  5. Na pracovnej doske, ktorú si trochu pomúčime, vyvaľkáme polovicu cesta na veľkosť formy (ja som použila okrúhlu so zúbkovaným okrajom) a prenesieme do maslom vymastenej formy.
  6. Cesto popicháme na dne vidličkou.
  7. V mise zmiešame na hrubo nastrúhané jablká spolu s citrónovou šťavou, cukrom a škoricou.
  8. Jablká “vyžmýkame”, aby koláč nebol príliš mokrý (šťavu môžeme vypiť 🙂 ) a jablká navrstvíme rovnomerne na cesto vo forme.
  9. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme a nakrájame na pásiky, z ktorých na povrchu koláča vytvoríme mriežku prípadne z neho môžeme povykrajovať napríklad srdiečka a poukladať ich na vrch koláča.
  10. Koláč pečieme pri teplote 180°C do zlatista.
  11. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a podávame buď samotný alebo s vanilkovou zmrzlinou prípadne ochutenou kyslou smotanou.

Jednoduchý koláčik, ak máte doma veľa jabĺk určite vyskúšajte 🙂

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Stiahni si recept do počítača, môžeš si ho vytlačiť a pripnúť na chladničku alebo založiť do svojho receptára:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *