Veľmi dlho som mala tento recept vyhliadnutý už len kvôli tomu, ako brutálne krakovský koláč vyzerá! Veľmi ma zaujal najmä svojou štruktúrou a miestami som sa trochu obávala, že sa mi nepodarí. Ale opak bol pravdou a po jeho upečení som bola na seba naozaj hrdá. Krásne sa mi podarilo ho naskladať do vrstiev a bola som veľmi príjemne prekvapená, aký je krehký a zároveň plný krému. Recept mám zo stránky tojenapad.dobrenoviny.sk.
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus
- 250 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 50 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 3 žĺtka
Postup:
- Do misy preosejeme múku, pridáme nakrájané maslo na menšie kúsky a ručne premiešame na drobivú zmes.
- Pridáme žĺtka, cukor, prášok do pečiva a vypracujeme jednotné cesto. Ak je príliš drobivé môžeme pridať 1 PL vody.
- Cesto vyvaľkáme, natočíme na valček a rozprestrieme na plech (20×30 alebo 25×30) vystlaný papierom na pečenie. Ak sa cesto bude veľmi trhať môžeme ho aj postrúhať na strúhadle, uhladíme na jednotné a rovnomerné cesto.
Vanilkový krém
- 1 PL hladkej múky
- 1 PL zemiakového škrobu
- 250 ml mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g masla
Postup:
- V hrnci zmiešame 150 ml mlieka s cukrom a zahrejeme ho.
- V zvyšnom mlieku rozmiešame múku, škrob, žĺtok a vanilkový cukor a prilejeme ku mlieku v hrnci.
- Za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť.
- V miske si vyšľaháme maslo a po lyžiciach k nemu prišľahávame vychladnutý krém.
Pena
- 4 bielka
- 125 g práškového cukru
- 1/2 PL zemiakového škrobu
Postup:
- Bielka vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame škrob.
- Celú zmes vyšľaháme to veľmi tuhého snehu.
Krakovský koláč
- 225 g mrazeného lesného ovocia (maliny, černice, čučoriedky, …)
Postup:
- Mrazené ovocie posypeme po celom povrchu cesta.
- Vyšľahaný tuhý sneh navrstvíme na ovocie a rovnomerne rozprestrieme.
- Koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C približne na 40 minút. Ak sneh začne príliš tmavnúť, je dobré prikryť koláč fóliou (ja som použila alobal).
- Vychladnutý koláč vyberieme z formy a rozkrojíme na 2 alebo 3 časti.
- Jednu časť koláča položíme na servírovací podnos, potrieme krémom a prikryjeme ďalšou časťou cesta. Ak sme cesto rozdelili na 3 časti znova cesto natrieme krémom a zakryjeme treťou časťou cesta.
Koláč je hotový! Vynikajúci, plný krému s krehkou penou na spodku, v strede aj na povrchu koláča. Za mňa jednoznačný favorit 🙂 Koláčik býva pripravovaný pôvodne len v 2 vrstvách, ja som však chcela docieliť viac krému v jednom kúsku a preto som ho rozdelila až na 3 vrstvy.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.