Tvarohové cesto sa dá využiť na prípravu rôznych jedál ako napríklad pizza, langoše, tvarohové guľky s ovocím, ale aj šúľance. Inšpiráciu pre tento recept som zobrala na stránke Fitrecepty.sk, kde bol originál recept na makové šúľance z tvarohového cesta. Ja som si ho trošku pozmenila podľa toho, čo som mala doma a to nasledovne.
Čo na to budeš potrebovať?
- 500 g jemného tvarohu
- 380 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- štipka soli
- mletý mak (podľa chuti)
- kryštálový alebo práškový cukor (podľa chuti)
- maslo
Postup:
- V mise zmiešame celé vajcia s tvarohom.
- Pridáme múku a premiešame na jednotnú hmotu.
- Cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku a ešte rukami spracujeme na hladké cesto.
- Rozdelíme ho na 4 časti, z ktorých vytvarujeme valčeky. Z nich následne odkrajujeme menšie šúľance, ktoré ešte môžeme rukami vytvarovať.
- Hotové šúľance vložíme do vriacej vody so štipkou soli a keď vyplávajú na povrch necháme ich variť ešte približne 4 minúty.
- Uvarené šúľance scedíme a prepláchneme studenou vodou.
- V mixéri zmiešame mak spolu s cukrom a pridáme ku šúľancom.
- Na záver ešte polejeme roztopeným maslom a premiešame.
Jednoduché tvarohové cesto, z ktorého vzniknú takéto krásne a chutné šúľance. Ak nemáš rada mak, môžeš si ich posypať napríklad pomletými orechmi alebo kakaom.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.