Máš v mrazničke mleté mäso a nevieš čo s ním? Tento recept je skvelý v tom, že nepotrebuješ žiadne vajíčko a nemusíš sa báť, že by ti guľky nedržali pokope. Recept na mäsové guľky som našla medzi receptami obchodného reťazca Tesco a paradajková omáčka bola založená na recepte zo stránky dobruchut.azet.sk.
Čo na to budeš potrebovať?
Mäsové guľky
- 450 g mletého mäsa
- 230 g termizovaného/taveného syra
- 200 g hladkej múky
- 150 g strúhaného syra
- 2-3 strúčiky cesnaku
- hrsť pažítky/petržlenovej vňate
- 2 PL gyros korenia
Postup:
- V miske zmiešame mäso, pretlačený cesnak, termizovaný/tavený syr a gyros korenie.
- Pridáme múku a strúhaný tvrdý syr a poriadne premiešame.
- Na záver pridáme ešte nasekanú pažítku/petržlenovú vňať a mäsovú hmotu zamiešame.
- Zo zmesi tvarujeme guličky (je dobré naliať si na ruky trocha oleja, aby sa zmes nelepila) a ukladáme ich na vystlaný plech papierom na pečenie. Ja som guličky ešte obalila v strúhanke.
- Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180°C cca 20-30 minút do zlatista. V priebehu pečenia ich otáčame, aby boli opečené z každej strany.
Paradajková omáčka
- 2 PL oleja
- 1/2 väčšej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL hladkej múky
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 190 g paradajkového pretlaku
- trochu škorice
- trochu mletého čierneho korenia
- 1 l vývaru
- 2 PL cukru
Postup:
- V hrnci opražíme na rozpálenom oleji nakrájanú cibuľu na drobno a nasekaný cesnak.
- Pridáme múku spolu s mletou sladkou paprikou a urobíme zápražku.
- Keď zápražka trochu zhnedne, pridáme paradajkový pretlak a poriadne premiešame.
- Po častiach prilievame vývar podľa toho, akú hustú chceme omáčku mať.
- Do omáčky pridáme štipku škorice, cukor a mleté čierne korenie a necháme prejsť varom.
- Na záver ochutnáme a môžeme ešte trochu dochutiť soľou.
Grilované zemiaky s cuketou
- 500 g zemiakov
- 2 menšie cukety
- 1/2 cibule
- 2 ČL korenia na grilovanú zeleninu
- trochu oleja
- 2 ČL mletej sladkej papriky
Postup:
- Zemiaky a cuketu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kolieska.
- V zapekacej mise alebo na plechu vystlanom papierom na pečenie zmiešame zemiaky a cuketu s ostatnými surovinami a rovnomerne rozprestrieme.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C kým nechytia správnu farbu. Môžeme piecť na funkcií “grill” v rúre alebo ich opiecť na grilovacej panvici.
Paradajkovú omáčku som robila druhýkrát. Ten prvý sa mi veľmi nepodarila, zrejme som ju nedochutila dostatočne dobre a takisto som ju robila podľa iného receptu. Tentokrát som sa receptom len inšpirovala a prispôsobila si ju podľa seba a dopadla vynikajúco. Spolu s mäsovými kúskami (pôvodne guľkami, no počas pečenia trochu stratili svoj tvar) a grilovanými zemiakmi s cuketou tvoria perfektné kombo! Odporúčam urobiť guľky vo väčšej dávke pokiaľ sa dá.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.