Pomaly, ale isto sa blíži čas Vianoc a určite aj ty vypekáš na tento krásny sviatok sladké dobroty, rozhodla som sa, že pridám recept na vianočnú klasiku – úžasné a ihneď mäkké medovníčky. Recept je od FitnessGuru.
Čo na to budeš potrebovať?
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 50 g mletých vlašských orechov
- 100 g kokosového cukru (ja som použila trstinový)
- 50 g kokosového oleja (alebo klasického masla)
- 50 g medu
- 1/2 balenia kypriaceho prášku do perníka
- 1 ČL perníkového korenia
- 1 ČL mletej škorice
- 2 vajcia
- kôra z 1 citróna
- vlašské orechy na ozdobu
Postup:
- V malom hrnci roztopíme kokosový olej s medom.
- Vo väčšej miske zmiešame špaldovú múku, cukor, kypriaci prášok, perníkové korenie, škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru.
- Prilejeme roztopený olej s medom a vmiešame do cesta.
- Nakoniec pridáme 1 vajce a vypracujeme tuhšie nelepivé cesto. Pokiaľ sa cesto lepí, treba pridať trochu múky.
- Hotové cesto necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
- Po polhodine cesto vyberieme z chladničky a necháme ho chvíľu tak, nevaľkáme ho hneď, lebo by sa mohlo rozsýpať.
- Kuchynskú linku pomúčime a cesto vyvaľkáme do tvaru kruhu, ideálne 0,5 cm hrubého a vykrajujeme z neho medovníčky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a na vrch každého z nich položíme kúsok vlašského orecha.
- Medovníčky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 10 minút. Nemali by sa piecť dlho, aby neboli tvrdé.
- Hotové medovníčky skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.
Potvrdzujem, že hneď po pečení boli úžasné mäkké. Odporúčam robiť ich trošku hrubšie, viac vynikne chuť a budú veľmi mäkkučké.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.