Keď som tento recept videla u pani Mirky van Gils Slavíkovej, vedela som, že mi nepotrvá dlho a budem ju piecť doma aj ja. Jednoduchý recept na briošku, ktorú zvládne úplne každý si rozhodne zamilujete.
Čo na to budeš potrebovať?
- 250 ml mlieka
- 10 g sušeného droždia
- 500 g hladkej múky
- 60 g cukru
- 1 vajce
- 8 g soli
- 70 g masla
- žĺtok na potretie briošky
Postup:
- Do vlažného mlieka nasypeme droždie.
- V mise zmiešame múku, cukor, soľ a premiešame.
- Ku mlieku s droždím pridáme vajce, rozšľaháme a pridáme k sypkým ingredienciám a vypracujeme cesto (najlepšie v robotov s hákovým nadstavcom).
- Keď je cesto hladké a jednotné, pridáme na kúsky nakrájané zmäknuté maslo (NIE rozpustené!) a necháme robota ešte chvíľu pracovať, kým sa cesto poriadne nepremieša.
- Cesto zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť dovtedy, kým zdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, z ktorých vytvoríme valčeky a upletieme z nich cop.
- Briošku vložíme do podlhovastej formy na chlebík a ešte necháme podkysnúť.
- Nakysnutú briošku opatrne potrieme vyšľahaným žĺtkom a pečieme najprv na 190°C 15 minút, potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme 15-20 minút, podľa veľkosti briošky.