Rajčiny či paradajky? Ako ich voláš ty? Tento článok bude venovaný práve im, milovaným, ale aj nenávideným červeným, ale aj žltým či inak farebným vitamínovým bombám.
V tomto článku ti prezradím:
- základné informácie o paradajkách,
- aké majú benefity pre naše zdravie,
- pár zaujímavostí, ktoré o paradajkách možno nevieš,
- aké druhy paradajok existujú,
- recepty, ktoré si môžeš pripraviť doma.
Rajčiak (Solanum lycopersicum)
Rajčiak jedlý, rastlinka, ktorej plodmi sú paradajky. Ich obsah tvorí z viac ako 90% voda, neobsahuje žiadne tuky a obsahuje veľa betakaroténu, vitamín C, B a iné minerály [1]. Z botanického hľadiska ich zaraďujeme medzi ovocie [1] avšak o tom, či je paradajka ovocím alebo zeleninou sa doteraz niektorí nevedia zhodnúť.
Zaujímavosť č. 1: Ako vznikol slovenský názov paradajky?
Názov rajčina vznikla skrátením názvu “rajské jablko” ako doslovný prekladu nemeckého slova Paradiesapfel [1]. Okrem toho paradajky nazývame aj rajčiny či rajčiak – všetky tri názvy sú spisovne správne [3].
“Priemerná paradajka strednej veľkosti by mala spĺňať 28% odporúčanej dennej dávky vitamínu C.”
Are the tomatoes good for you? What are the health benefits and how many should you eat a week? 2018.
Okrem už spomínaných vitamínov a minerálov obsahujú paradajky aj antioxidant lykopén, ktorý je zodpovedný za červenú farbu nielen v paradajkách, ale aj inom ovocí napr. v grepe [7]. Čím je paradajka tmavšia a červenšia, tým viac lykopénu obsahuje. Dokonca paradajkové výrobky ako napr. kečup, paradajková šťava či pasta sú najbohatším zdrojom lykopénu, avšak ich konzumácia by mala byť v malom množstve, preto je vhodnejšie konzumovať čerstvé paradajky (majú menšie množstvo cukru ako paradajkové výrobky a sú nespracované) [6].
“Pri výbere paradajok nezabudni vybrať tie, ktoré majú najvýraznejšiu červenú farbu. Práve takéto paradajky obsahujú najvyššie množstvo betakaroténu a lykopénu.”
Tomato: A Natural Medicine and Its Health Benefits. 2012
Zdravotné benefity paradajok
Ľudia pravidelne konzumujúci paradajky majú nižšie riziko výskytu rakovinových ochorení. Pokiaľ konzumuješ veľa jedál, ktoré obsahujú živočíšny tuk (maslo, bravčové mäso, vajcia, vyprážané jedlá, …) daj si paradajku – zabrániš tak znečisťovaniu ciev [5].
Paradajky dokážu znížiť vysoký krvný tlak, podporujú zdravie srdca a vďaka vysokému percentu vody hydratujú a sú priaznivé pre zdravie pokožky [8]. Okrem toho paradajky môžu znížiť poškodenie spôsobené fajčením. Obsahujú látky, ktoré chránia telo pred karcinogénmi produkovanými cigaretovým dymom [5].
Zaujímavosť č. 2: Paradajky alias jedovaté jablká?
Koncom 18. storočia bola paradajka nazývaná aj ako jedovaté jablko. Ľudia sa totiž domnievali, že sa mnoho boháčov a aristokratov po zjedení paradajok otrávilo a zomrelo. Pravdou však je, že v období renesancie sa používal cínový riad, ktorý obsahoval vysoký podiel jedovatého olova a po kontakte paradajok s ním došlo k jeho uvoľňovaniu, čo následne spôsobovalo otravu [2].
Červené, žlté či dokonca fialové?
Niektoré zdroje uvádzajú, že na celom svete sa nachádza až 20 000 druhov paradajok. Väčšina z nich je červená, ako sme všetci zvyknutí, ale môžu byť tiež žlté, oranžové alebo fialové. Líšia sa nielen farbou, ale aj veľkosťou [9].
Jedny z najznámejších druhov paradajok sú napríklad Tornádo či Býčie srdce, obľúbené sú tiež Cherry paradajky. Každá odroda potrebuje inú starostlivosť. Pri niektorých je dôležité odtrhávať výhonky, ktoré berú živiny zvyšku rastlinky, pri iných je nutné ich nechať tak. Pri výbere odrody je preto potrebné preštudovať si, akú potrebuje starostlivosť, prípadne sa opýtať predajcu, od ktorého si sadeničky kupujeme.
Paradajky, ktoré ponúkajú obchodné reťazce sú často zbierané a pripravované ešte keď majú zelenú farbu a sú nezrelé. Často sa stáva, že sú takéto paradajky umelo prifarbované postrekmi, čo väčšinou vedie k strate prírodnej arómy paradajok a tiež aj ich chuti [6]. Preto je lepšie pri kúpe paradajok zvažovať návštevu trhovísk alebo si paradajky vypestovať u seba doma.
Recepty s paradajkami
Paradajky sú skvelé napríklad ku chrumkavému toastu na raňajky alebo ku vajíčkam v podobe praženice, omelety a podobne. Čo sa týka obedov, paradajky je možné použiť na množstvo spôsobov – či už ako polievka, omáčka k mäsu alebo cestovinám, v rôznych zeleninových šalátoch a podobne. Stačí si len vybrať.
Zaujímavosť č. 3 – Tabuľka [6]
Energetická hodnota na 100 g paradajok | |
---|---|
sacharidy | 3,90 |
z toho cukry | 2,60 |
bielkoviny | 0,90 |
tuky | 0,20 |
vláknina | 1,20 |
kalórie | 18,00 |
Ďakujem, že si článok dočítal/a až do konca a dúfam, že sa ti páčil. Ak áno, nezabudni mi do komentára napísať tvoj názor a tiež dopíš, o čom by si chcel/a ďalší článok 🙂
Zdroje:
[1] Rajčiak jedlý.
[2] Odkiaľ prišli paradajky?
[3] Paradajka, rajčina, či rajčiak?
[4] Are the tomatoes good for you? What are health benefits and how many should you eat a week? 2018.
[5] Tomato: A Natural Medicine and Its Health Benefits. 2012.
[6] Tomatoes: 101 Nutrition Facts and Health Benefits. 2019.
[7] An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene. 2010.
[8] Everything you need to know about tomatoes. 2017.
[9] Are Tomatoes Fruits od Vegetable?