Mám pocit, že na tento recept som čakala celý život! Punčové rezy na zdravý spôsob? Áno, dá sa to a neuveríš, kým ich neochutnáš! Vďaka FitnessGuru si môžeš dopriať punčák bez zbytočného cukru a budeš ho milovať od prvého zakusnutia.
Čo na to budeš potrebovať?
Cesto
- 300 g špaldovej hladkej múky
- 150 g trstinového cukru
- 9 vajec
Postup:
- Žĺtka oddelíme od bielok.
- Z bielok a cukru vyšľaháme tuhý a lesklý sneh.
- Vedľa v miske jemne rozšľaháme žĺtka, vylejeme do snehu a zľahka ručne vymiešame (smer miešania je stále rovnaký, aby sa sneh nerozbil a korpus nebol tuhý a nízky).
- Nakoniec zľahka vmiešame preosiatu špaldovú múku.
- Hotové cesto vylejeme do štvorcovej formy (27×27) vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 150°C približne 30-35 minút.
- Po upečení korpus necháme úplne vychladnúť.
Malinový sirup
- 150 g mrazených malín
- 125 ml vlažnej vody
- 75 ml rumu
Postup:
- Maliny necháme mierne rozmraziť, aby pustili šťavu.
- Rozmixujeme ich spolu s vodou a rumom.
Čokoládová poleva
- 125 nasekanej kvalitnej horkej čokolády (ja som použila bielu spolu s ružovým farbivom a horkú na vzorovanie)
- 125 kokosovej smotany (alebo obyčajnej smotany na šľahanie)
Postup:
- Čokoládu dáme do misky a smotanu zohrejeme v malom hrnci nad plameňom tak, aby len po bokoch začala mierne bublinkovať, nemala by vrieť.
- Smotanu vylejeme na čokoládu a necháme 3 minúty odpočívať.
- Ručne vymiešame do hladkej lesklej polevy.
Punčové rezy
- džem na potretie plátov
Postup:
- Upečený plát rozrežeme tak, aby vznikli 3 pláty a boky orežeme, aby boli rovnomerné.
- Spodný plát potrieme džemom a uložíme na podnos,
- Ďalší plát celý namočíme do sirupu a z každej strany necháme pár minút postáť, aby do seba nasiakol sirup. Môžeme ho tiež poprepichovať vidličkou.
- Nasiaknutý plát uložíme na spodnú časť.
- Posledný plát potrieme džemom a natretou stranou položíme na koláč.
- Punčák zaťažíme napr. balením múky, aby sa vrstvy spojili a dáme do chladničky aspoň na noc.
- Na druhý deň ho prevrátime na druhú stranu a polevu nalejeme na vrch. Znova dáme schladiť do chladničky.
Na to, že to je zdravá verzia punčáku je chuťovo vynikajúca! Veľmi som bola spokojná s výsledkom a moja rodina tiež, každý si ho chválil 🙂
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.