Obľúbené a zaručene chutné jedlo každej slovenskej reštaurácie, ktoré si vždy zvolí každý, kto nevie čo si z ponúkaného jedálneho lístka vybrať. Táto klasika nikdy nesklame, prečo si ju teda nepripraviť aj doma napríklad na výnimočný sviatočný obed?
V reštauráciách či na internete ste sa možno stretli s rôznymi názvami tohto jedla. Gordon blue alebo Cordon bleu – ako je to teda správne? Tento pokrm pochádza pôvodom z Francúzska a jeho (správny) názov – Cordon bleu v preklade znamená “modrá stuha”, čo predstavuje ocenenie pre najlepších francúzskych kuchárov.
Kurací Cordon bleu
Ingrediencie
Postup
-
Kuracie prsia očistíme a do každého urobíme pozdĺžne nožom dostatočne veľký otvor.
-
Do plátku šunky zabalíme trochu syra s modrou plesňou a takto zabalenú šunkovú rolku vložíme do otvoru v mäse.
-
Plnené kuracie mäso z oboch strán osolíme, okoreníme a obalíme v trojobale (najprv v múke, následne vo vajíčku a na záver v strúhanke).
-
Pripravené Cordony opečieme na rozpálenej panvici s trochou oleja z oboch strán do zlatista.
-
Opečené mäso poukladáme na plech podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200°C dopiecť. Po 10 minútach mäso odkryjeme a dopekáme ešte 5 minút.
Poznámka
Cordon Bleu podávame s hranolkami/opekanými zemiakmi a z výpeku môžeme pripraviť napríklad úžasnú syrovú omáčku.