Ideálny koláčik na jeseň – strapatý jablčník s poriadnou dávkou jabĺk a úžasnou kakaovou polevou vďaka čomu je koláč šťavnatý a lahodný. Nehovoriac o tom, že je nadýchaný a jemný ako krehká bábovka, preto som si dovolila dať mu pracovný názov “jablková bábovka na plechu”. Ak máte doma veľa jabĺk a neviete čo s nimi, toto je ten správny tip na to, ako ich zúžitkovať – pochutná si celá rodina 🙂
Strapatý jablčník
Ingrediencie
Koláč
Poleva
Postup
Koláč
-
Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
-
V druhej miske vyšľaháme žĺtka s práškovým aj vanilkovým cukrom do peny.
-
K žĺtkam s cukrom pridáme olej a mlieko a znova premiešame.
-
K žĺtkovej zmesi pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto.
Pre výraznejšiu a zaujímavejšiu chuť môžeme do cesta pridať napr. pár kvapiek vanilkovej esencie, prípadne kôru/šťavu z limetky alebo citróna. -
Na záver opatrne ručne primiešame vyšľahaný sneh z bielok.
-
Na vymastený a múkou vysypaný plech nalejeme polovicu cesta. Do druhej polovice primiešame kakao a takto vymiešané cesto nalejeme na prvú vrstvu do plechu.
-
Z ošúpaných a nastrúhaných jabĺk vyžmýkame prebytočnú šťavu a navrstvíme ich na pripravené cesto v plechu.
-
Takto pripravený koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 45 minút.
Poleva
-
Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, ktoré zmiešame spolu s cukrom a kakaom.
-
Za stáleho miešania privedieme do varu, odstavíme z ohňa a primiešame na kúsky nakrájané maslo.
Ak je poleva príliš riedka, zahustíme ju pudingovým práškom kým nedosiahneme požadovanú hustotu. -
Kým je poleva ešte teplá, nalejeme ju na upečený koláč a necháme vychladnúť.