Ryžový nákyp je tak, ako mliečna ryža, jedlom môjho detstva. Vlastne aj teraz sa vždy teším, keď prídem ku mamine a čaká ma jej tradičný ryžový nákyp s broskyňami alebo s jablkami a škoricou. Konkrétne tento ryžový nákyp bol môj prvý, ktorý som pripravila sama a dopadol podľa mňa celkom slušne. Bol úžasne krémový, vôbec nebol suchý, pretože v ňom bolo množstvo šťavnatého ovocia a na povrchu bol tiež správne zapečený.
Čo na to budeš potrebovať?
- 350-400 g guľatozrnnej ryže
- 500 ml mlieka
- 2-3 PL masla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 PL práškového cukru
- 2 vajcia
- trochu mandľovej esencie (nemusí byť)
- ovocie (ananás, broskyňa)
Postup:
- Buď pripravíme klasickú ryžu v mlieku (postup nájdeš TU) alebo uvaríme ryžu najprv v ryžovare (prípadne klasicky v hrnci), prenesieme ju do hrnca, dolejeme mlieko a za stáleho miešania necháme povariť, kým ryža vsaje mlieko.
- Ryžu odstavíme z plameňa, pridáme maslo, vanilkový a práškový cukor, trochu mandľovej esencie pre výraznejšiu chuť a necháme ryžu trochu vychladnúť.
- Do vlažnej ryže po jednom zamiešame žĺtka a zakaždým poriadne premiešame.
- V druhej mise si vyšľaháme bielka so štipkou soli do tuha, postupne pridávame ku ryži a vymiešame tak jednotnú zmes.
- Zapekaciu misu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Na dno dáme vrstvu ryže, na ktorú poukladáme nakrájané ovocie – ja som použila ananás a broskyne z konzervy, a prikryjeme druhou vrstvou ryže.
- Nákyp pečieme na 180°C kým nebude na povrchu poriadne zapečený.
Podávame podliaty šťavou z kompótu a posypaný práškovým cukrom.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie raňajkové inšpirácie, klikni TU.