Toto je podľa mňa sen každého! Neexistuje snáď nikto, kto by nemiloval osie hniezda s poriadnou dávkou škorice. Tasty priniesli verziu tejto dobroty spolu s mascarpone krémom, ktorú som ihneď musela vyskúšať.
Čo na to budeš potrebovať?
Osie hniezda
- 500 ml mlieka
- 200 g masla
- 1 balíček sušeného droždia
- 100 g kryštálového cukru
- 600 g hladkej múky
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- štipka soli
- trstinový cukor
- mletá škorica
Postup:
- Mlieko spolu so 100 g roztopeného masla, cukrom a droždím zamiešame a necháme odstáť 1-2 minúty.
- Pridáme 500 g múky a vymiešame vláčne cesto.
- Cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
- Potom doň zamiešame zvyšných 100 g múky, kypriaci prášok a štipku soli.
- Cesto na pracovnej doske rukami vypracujeme a rozdelíme ho na 2 časti.
- Prvú časť vyvaľkáme na tvar obdĺžnika a rovnomerne naň nanesieme 50 g masla, posypeme trstinovým cukrom a škoricou tak, aby nimi bolo pokryté celé cesto. Ak sa ti zdá množstvo málo, kľudne daj viac pre intenzívnejšiu chuť.
- Cesto zrolujeme a nakrájame na kolieska cca 3 cm hrubé.
- Osie hniezda prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryjeme ich potravinárskou fóliou alebo čistou utierkou, kým pripravíme tak isto druhú časť cesta.
- Osie hniezda pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 25-30 minút.
Mascarpone poleva
- 250 g mascarpone
- práškový cukor (podľa chuti)
- 2 PL mlieka
- 2 kvapky Flavdrops (príchuť Toffee flavour)/vanilkovej esencie
Postup:
- Mascarpone spolu s mliekom a cukrom vymiešame na krém.
- Pridáme na ochutenie vanilkovú esenciu. Ja som použila ochucovadlo Flavdrops od MyProtein-u s príchuťou Toffee flavour.
- Polevu poriadne premiešame a dáme do chladničky.
Osie hniezda podávame poliate mascarpone polevou. Doslova nebíčko v puse!
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.