Slivková sezóna snáď ešte neskončila. Aspoň o tom svedčí naša momentálna zásoba sliviek, ktorá je tento rok celkom dobrá. Keďže mi bolo ľúto ich len tak zmraziť a nevyužiť ešte čerstvé, vymyslela som recept na tento slivkovo-tvarohový koláčik. Za inšpiráciu ďakujem skvelej Andy, ktorá v našej Cook & Bake Challenge pripravila kysnutý slivkový koláč s mrveničkou.
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus
- 170 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 200 g hladkej múky
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- 1 ČL citrónovej kôry
- 2-3 kvapky mandľovej arómy
- 100 g masla
Tvarohová náplň
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 1 vajce
- 1 balenie trstinového cukru s citrónovou príchuťou Dr. Oetker
- 2 PL zlatého klasu
- 500 g čerstvých sliviek
Posýpka
- 110 g masla
- 200 g polohrubej múky
- 1 ČL mletej škorice
- 1 PL kryštálového cukru
Postup:
- Trstinový cukor vyšľaháme s vajíčkami tak, aby bola hmota bledá a mala dvojnásobný objem.
- Pridáme zmäknuté maslo a znova prešľaháme.
- Na záver pridáme všetky sypké ingrediencie ( múka, kypriaci prášok, citrónová kôra) a mandľovú arómu a vymiešame husté cesto.
- V druhej mise si zmiešame tvaroh, vajíčko, citrónový trstinový cukor a zlatý klas a poriadne premiešame, aby sa všetky suroviny spojili.
- Tortovú formu s priemerom 26 cm si vystelieme papierom na pečenie a opatrne naň nanesieme a rozotrieme cesto na korpus. Cesto je celkom husté, preto odporúčam nakôpkovať si ho na viac miest vo forme a potom lyžicou rovnomerne rozotrieť.
- Na cesto nanesieme tvarohovú zmes a rozotrieme takisto rovnomerne po celej ploche.
- Na tvarohovú vrstvu poukladáme odkôstkované a na mesiačiky nakrájané slivky.
- V mise si zmiešame všetky ingrediencie na posýpku a ručne vypracujeme sypkú mrveničku, ktorú na záver rozprestrieme na slivky.
- Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 60-90 minút (treba si to odsledovať).
Koláčik je skvelý ešte teplý, ale takisto vychladený z chladničky. Skvelé je poliať ho pred podávaním roztopenou čokoládou, dodá koláčiku sladkosť a jemnú čokoládovú chuť, ale nie je to nutnosťou 🙂
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.