Chuť od Naty je jeden skvelý blog, kde nájdeš hromadu výborne vyzerajúcich a určite aj chuťovo úžasných receptov. Zaujala ma táto varená jablková torta. Doma som mala veľa jabĺk a tak bol tento recept správnou voľbou.
Čo na to budeš potrebovať?
- 1 kg jabĺk
- 400 ml vody
- 6 PL trstinového cukru + na osladenie plnky
- 2 balenia piškót
- 2 Zlaté klasy
- 30 g horkej čokolády
- 500 g mascarpone
- 2 jogurty Skyr biely (ja som použila malinový)
Postup:
- Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Do hrnca nalejeme 200 ml vody, cukor a pridáme nastrúhané jablká. Necháme chvíľu variť, aby jablká zmäkli.
- Do jabĺk prilejeme pripravený zlatý klas a miešame cca 2 minúty.
- Jablkovú zmes odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť.
- V miske zmiešame mascarpone a Skyry do homogénnej zmesi.
- Môžeme zmes osladiť cukrom – pridávame ho po lyžiciach (úroveň sladkosti krému volíme podľa našej chuti).
- Do tortovej formy s priemerom 26 cm naukladáme na dno piškóty.
- Lyžicou pridáme polovicu krému a jemne rozotrieme.
- Na krém pridáme 1/4 jablkovej zmesi a následne znova navrstvíme piškóty a opäť jablká. Takto pokračujeme až kým sa neminie jablková zmes.
- Prekryjeme ju poslednou vrstvou piškót a na ne príde druhá polovica mascarpone krému.
- Dezert môžeme poliať roztopenou čokoládou.
- Tortu necháme v chladničke stuhnúť minimálne 4 hodiny, najlepšie na noc.
Na tomto dezerte je perfektný každý jeden detail – piškóty nasiaknuté chuťou jablkovej zmesi a príjemne sa rozplývajú, mascarpone so Skyrom dodáva torte krémovosť a jemnosť no a čokoláda na povrchu vytvorí dokonalú sladkú chuť.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.